Święcenie potraw na Jezioranach, Helenkach i w Pyszącej

sobota, 8 kwietnia 2023, 13:06

Dziś odbywa się tradycyjne święcenie potraw, które znajdą się na wielkanocnym stole. To jedna z najstarszych i najbardziej znanych świątecznych tradycji.

Święcenie potraw jest jednym z najbardziej znanych i najstarszych wielkanocnych zwyczajów. Dzielenie się poświęconymi pokarmami podczas śniadania jest podobne w symbolice do łamania się opłatkiem w wigilię bożego narodzenia. Zwyczaj ten jest znany w Polsce od wieków.

Do wielkanocnego koszyka wkładamy przede wszystkim jaja, które są symbolem nowego życia, baranka symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa i sól, która ma chronić przed zepsuciem. Po za nimi: chleb, wędlinę, chrzan, pieprz i ciasta świąteczne. Często do święconki dodawane są także słodycze i owoce. Do koszyczka może również trafić to, co lubi najbardziej i co ma dla nas symboliczne znaczenie.

Rano z kamerą odwiedziliśmy kościół Najświętszego Serca Jezusa, kościół parafii Bł. Michała Kozala oraz kościół w Pyszącej.