Tak teraz je się w śremskim szpitalu

środa, 25 października 2023, 12:59

Ma nie tylko smakować, ale przede wszystkim wspomagać leczenie. Szpital powiatowy w Śremie wziął udział w ministerialnym, pilotażowym programie „Dobry posiłek w szpitalu”. Pierwsi pacjenci już skorzystali z udoskonalonego jadłospisu.

Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie było lepiej. Rolą szpitala jest skorzystać z każdej szansy, żeby poprawić pobyt pacjentów w naszym szpitalu.

Michał Sobolewski, prezes Szpitala Powiatowego im. Tadeusza Malińskiego w Śremie

Szpital w Śremie skorzystał z nadarzającej się okazji i aplikował do programu Ministerstwa Zdrowia: „Dobry posiłek w szpitalu”. Od poniedziałku pacjenci śremskiej lecznicy korzystają z udoskonalonych jadłospisów.

Nasze posiłki od kilku lat cieszą się dobrą opinią. Nie trafiały do nas w ostatnich latach żadne skargi w tym zakresie, jednakże jeżeli widzimy szansę jeszcze bardziej podnieść jakość posiłków w naszym szpitalu dla naszych pacjentów, to dlaczego by z tego nie skorzystać. Ponieważ ten program charakteryzuje się nie tylko sensu stricto jakością posiłków, ale również wprowadza dodatkowe elementy, elementy kultury żywieniowej, edukacji żywienia. Mamy podpisaną umowę z Narodowym Funduszem Zdrowia do końca czerwca przyszłego roku, ponieważ na taki okres ten program pilotażowy jest założony. Jeżeli w naszym szpitalu dla naszych pacjentów lekarze uznają, że należy się konsultacja z dietetykiem, automatycznie taka konsultacja naszego dietetyka z danym pacjentem nastąpi.

Michał Sobolewski, prezes Szpitala Powiatowego im. Tadeusza Malińskiego w Śremie

Dobrze skomponowana dieta nie tylko może nam smakować, ale przede wszystkim skutecznie wspiera leczenie i pozwala szybciej powrócić do zdrowia. Kilka tygodni temu władze szpitale postanowiły icognito sprawdzić jakość szpitalnego jedzenia. Wyniki tego testu były obiecujące.

Założyliśmy, że na kolację i na śniadania powinno być więcej warzyw niż dotychczas serwowaliśmy dla naszych pacjentów. Również od wczoraj zmieniliśmy, że nie jest to margaryna, tylko masło podawane na talerzach i jest wybór pieczywa – pełnoziarnisty i zwykły. Dodatkowo drugie śniadanie oraz podwieczorek – to wcześniej u nas nie funkcjonowało.

Michał Sobolewski, prezes Szpitala Powiatowego im. Tadeusza Malińskiego w Śremie

Nowością jest też kompot serwowany do obiadu. Po uzyskaniu dodatkowego finansowania – to około 40% więcej w stosunku do wcześniejszych stawek – szpital stać na serwowanie dodatkowych posiłków.

Na naszej stronie internetowej, zgodnie z programem pilotażowym, szpital musi i chce, bo uważam, że to jest fajny pomysł, publikować jadłospis na dany tydzień. Z każdego dnia roboczego publikujemy i umieszczamy na stronie zdjęcia dwóch najbardziej popularnych diet. Uważam, że może to zafunkcjonować i na pewno z korzyścią dla pacjenta.

Michał Sobolewski, prezes Szpitala Powiatowego im. Tadeusza Malińskiego w Śremie

Według wiedzy prezesa Sobolewskiego, pacjenci chwalą sobie nową odsłonę posiłków podawanych w śremskim szpitalu.